SELAMAT DATANG KE DUSUN AGRO

NEXT SELECTION - DORPER / SEANAN

>> Ahad, 29 Julai 2012

As Salam semua...?

Just nak inform kepada rakan-rakan ternak semua, DUSUNAGRO akan membuat next selection, InsyAllah pada bulan posa ini. Selection pada kali ini masih lagi focus utk breed Dorper Dan Seanan tetap di hati penternak. Utk makluman juga, selection pada Kali ini, DUSUNAGRO akan membawa dua org pegawai kaum Hawa daripada Jabatan veterinar utk membuat selection dorper utk tujuan pembekalaan kepada Jabatan. Kepada yg berminat utk join shipment blh membuat pertanyaan melalui email tersebut dusunagro@gmail.com atau Facebook Sukor Musa atau juga Talian Celcom 013-3883635 on 24hrs. Shipment target landed before September T.Q :)

Read more...

DORPER / DOPER SELECTION

Stock-stock yg telah terpilih
Semua dah siap tagging :)
Rasanya ni sblum selection
Yg ni pulak berpuluh lps selection
Hj tgh nak bodek utk sogam seed ler tu
Sogam....
Luas pandangan sogammm lagii
Nun luas pandangan 5000 hektar
Ni confirm yg dah selection - chantekkkk :)

Read more...

SEANAN SELECTION

Selected stock
Welcome to Malaysia girls...
Reject Mate.. Tolg kluar kan ok
Over saiz x Lps masuk crate daaaa
Cukup makan / minum penjagaan , Mcm ni lah 7 liter per day
Sorry mate, kawe nak beli kambing, bkn ribbon daaaa
Adehhh kepala kawe licin udah beb
Stock for show yg ni

Read more...

SELECTION JAN / MAC 2012

As Salam semua..? Ni ada sedikit masa terluang, blh upload pic and share ngan kekawann sepanjang selection JAN - MAC 2012 di mana kali ini merupakan Kali ketiga DUSUNAGRO membawa kestemer utk selection di Australia.. sblum ini adalah 4 org peserta Dari BIOTECH COPERATION utk projek breeding program boer di Melaka. Serba sedikit background aji ni berasal dari Nogeri Sembilan dan mmg business man yg telah success pon, skala ternakan sekitar 700-800 ekor breed bebiri di Kuala Pilah dan Astana Raja, mula tu risau tgok Tn Haji Nasir ni mcm serious aje, tapi rupanya hampehhh mmg sporting giler and tak ada karenah Dan birokrasi langsung ngan Aji ni, Seperti yg di janji kan berlepas lah kami DUSUNAGRO bersama Tuan Hj Nasir ke Australia, naik MAS lah beb..! Opsss lupa aku sampi awal satu hari dari Hj Nasir coz masalah nak save cost lah :) Mlm tu aku lepak Bag packer aje, 9 Pagi esoknya landed lah Hj di Sydney Airport, Dari sydney airport terus on board train ke central station coz Aji nak beli camera daaaa, Dari central station board train 3 hour to Mitland Newcastle (cantik view) Sampi sana aje happy aku tgok Expoter Sudah senyum kambing tggu kitorg, masyukkkk lah dia :) Tanpa berlengah lagi Lps take lunch, terus drive lagi 2 hour , maka bermulah kembara utk selection, Farm yg pertama trip ni breeder seanan, klu x silap aku Nama nya mate ni Jan, stock seanan pon cantik2 belaka, dan bnyk betol ribon and award yg si Jan ni dpt sepanjang animal show di sini. Kira dia riak ckit lah coz stock seanan dia yg cantikkk tu :) Day 3, Lps breakfast aje terus ke Farm seanan yg kedua pulak, Alex namanya. Anak muda ni baru berumur sekitar 27 tahun dan Ada sekitar 400-500 ekor dairy goats di ladang nya, tapi mcm x nmpk aje hehee, perghhhh klu kat Mlaysia dah jutawan mamat ni, tapi kat Australia ni dia masih bekerja lagi menguruskan sendiri dairy farm nya. Pagi ni farm terlalu busy utk selection, so drive lagi ke matlamat Utama mencari dorper... Lupa pulak sapa Nama mate ni... Kat sini kami select ckit aje buat geli2, 11 ekor aje daaa coz aku tahu next dorper farm sure The Best. Berdebar jugak sepanjang perjalanan nak sampi ke farm ni, coz worrie lah jugak, takut stock nnti Mcm ner. Sepanjang perjalanan ke next farm ni , permandangan kami di sajikan dengan tanaman sogam yg di usahakan secara commercial entah brp ribu hekar agaknya. Kereta berhenti aje, aku smoking first heheheheee, sambil aku menjeling tak keruan ke arah stock dorper yg dah ready utk selection.......? Alamakkkk bila tgok stock dorper aje, aku dah malas nak kata apa2 lah.. Coz bila aku jeling Tn Hj senyummmm... :) TERBAIKKKKKK.... Mmg ini lah stock yg kami cari. Tak yah select pon x apa lah, coz 100% menepati spac Dan citarasa dorper idaman Tn Hj Nasir ni. Tapi sbg seorg yg professional heheee :) aku reject jugak 2 ekor Dari beratus ekor dorper ni heheheeee. Kerja2 mentagging telinga dorper pon berjalan, crapppppp hehehee sorry aji, terkoyak lak telinga dorper ni.. Terus aku serah kat aji utk kerja mentagging yg seterusnya.. Seronok aku tgok Tn Hj ni as owner sanggup buat semua kerja ni tanpa mengira peluhhh yg bercucuran, besi ralling ni pon panas bebenor, Hahahaaa Musim panas pulak selection Kali ni, Crappppp lagi satu terkoyak telinga dorper tu heheheee Kali ni kat tangan owner dia, lembut sungguh daging dorper ni coz still lamb lagi sekitar 5-7 bln average 35kg and over. Pendekkk kan cerita semuanya berjalan dgn lancar Dan happening sekali di Farm dorper ini, siap tapau sogam seed lagi bawak balik Mlysia. Day 4 - Turn back ke dairy farm Alex coz smlm dia busy, hari ni sepi giler mmg dia booked hari ni utk DUSUNAGRO selection, Mcm biasa lah Mcm2 Soalan aku ajukan kat si Alex ni coz production milk goat farm ni adalah sekitar 2000 liter per day heheheee :)Ada Some yg dia explain tu bukan aku faham pon... Main Yup..Yup..Yupp jer. Diorg ni Kira pendalaman , ckp pon ikut slang diorg daaaa.Mlm nya mkn seafood, perghhh x ingt mcm2 ada, kat sini lah punca Hj dapat GHOUTTTT :) mkn pon senang coz semua dah selesai... Day 5 - Pagi tu pusing2 sekitar Hunter Valley and board train to Sydney.. Di pendek kan cerita, sempat gak berehat Dan bersiar di Darling Habour dan sekitar Sydney bersama Hj. Day 6 - Pagi tu siap2 hantar Hj ke Sydney airport utk balik Malaysia.. Allhamdullilah semua selesai dengan success. Mcm biasa lah apabila semua dah selesai dan Hj selamat sampi Msia baru lah aku sibuk booked ticket utk balik. Sungguh bertanggungjawab aku heheheee :)). Mcm biasa jugak, Susah nak dpt air ticket on the spot, Mcm biasa jugak lah aku terpaksa on board Garuda Airline and transit Jakarta semalam dan esok... Day 9 - Adehhhh baru sampi Malaysia... Allhamdullilah baru selesai semua... Next utk sesiapa yang berminat utk selection - 013-3883635 suko :)

Read more...

BOER LANDED - 500 Head

Read more...

SELECTION BOER - OCT 2011

Owner kata Bagussssss beb
Dari kiri : Collin, Jan, Sharill, PENULIS :) , Hj Shafie, Dr Azam

Read more...

Update... 2012

>> Sabtu, 7 Julai 2012

As Salam to all rakan-rakan ternak sekalian..? Macam biasa agak lama tak update blog ni coz memang agak sibuk Dan buat-buat sibuk sikit. Buat pengetahuan semua DUSUNAGRO masih aktif membawa masuk baka-baka kambing dari Australia. Focus utama kami lebih tertumpu membawa masuk kambing/bebiri stock baka (breeding) berbanding kambing sembelihan (slaughter). coz DUSUNAGRO sememangnya pakar dalam membawa masuk stock kambing/bebiri breeding hehheeeeheh. Shipment kami yang terbaru landed adalah pada Mac 2012 lepas dimana DUSUNAGRO membawa masuk sekitar 150 ekor bebiri dorper f4 black head, 50 ekor seanan Fulllood dan 10 ekor Fullblood Boer Buck. Semua stock tersebut adalah untuk tujuan breeding. Kemudian pada November 2011 kami jugak landed sekitar 600 ekor boer does jugak untuk tujuan breeding program. sehingga saat ini semua breeding program tersebut berjalan dengan lancarnya.. Alhamdullilah, walaupun berbagai "new protocol" telah diperkenalkan, kami masih mampu membuat shipment dengan begitu success. Terima kasih tidak terhingga buat DVS Putrajaya yang banyak membantu untuk setiap Kali shipment. Buat pengetahuan, menariknya shipment DUSUNAGRO, kami membawa semua pembeli yang mempunyai volume untuk bersama-sama membuat selection di Australia. Mereka secara langsung akan merasai pengalaman mencari kambing/bebiri dari satu farm ke satu farm. Apa yang lebih penting, mereka semua akan melihat sendiri bagaimana industri ternakan ini dijalankan secara komersial disana. Allhamdulliah sehingga hari ini, semua trip kami berjalan dengan lancar. Next nanti kalau berkesempatan saya akan upload pic terbaru sepanjang selection di sana. Selain daripada itu, InsyAllah DUSUNAGRO juga dalam rancangan untuk membuat satu lagi selection pada hujung July ini. Kepada yang berminat untuk join Oder, pls inbox..

Read more...

SELECTION BOER GOAT OCTOBER 2011

>> Ahad, 13 November 2011

Read more...

NEXT SHIPMENT....

>> Ahad, 28 Ogos 2011

Salam semua untuk rakan ternak dan kesempatan ini jugak mengucapkan :
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN... Agak lama jugak x update blog ni dan last shipment adalah pada penghujung bulan Jun di mana kami landed sekitar 80 ekor pure seanan dan selepas daripada itu agak sibuk dengan pelbagai perkara.

Allhamdullilah sekarang ini ada sedikit kelapangan dan kami DUSUNAGRO bercadang untuk untuk membuat shipment akan datang pada penghujung bulan september / October dan untuk shipment tersebut kami focus untuk membawa masuk kambing-kambing baka boer.

Untuk yang berminat dengan baka-baka lain, boleh berhubung terus dengan kami di talian
013-3883635 - suko.

Sebelum itu, kami mohon maaf kerana semua post sebelum ini menghadapi masalah teknikal dari segi translate yg tidak diketahui puncanya... T.Q

Read more...

Saanen Dan Dorper ~ Shipment March/April

>> Jumaat, 4 Mac 2011




Anda berminat nak join atau nak menempah Saanen FB (pure) dan bebiri Dorper Garde F3/F4 crosses shipment untuk bulan March/ April untuk ternakan anda. Aandainya berminat anda boleh menghubungi kami dengan segera. Saya kini berada di Australia untuk pemilihan baka kambing dan bebiri Dorper yg. di import terus dari Australia. Hubungi saya Suko di 013 3883635/013 3993635 atau email @ dusunagro@gmail.com

Read more...

Footer

Penafian : Segala maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini adalah berdasarkan kepada pengumpulan maklumat dan pandangan kami. Oleh itu , pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa juga kehilangan ataupun kesan sampingan yang berlaku terhadap mana-mana individu ataupun organisasi lain kesan ke atas penggunaan maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini. Terima Kasih
Salam Hormat dari Dusun Agro


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP