SELAMAT DATANG KE DUSUN AGRO

Ketibaan Kambing Boer & Kalahari

>> Selasa, 30 Disember 2008






















Salam...?
Lama x update blog, maklumlah ada bzy ckit coz kambing2 yg dijadualkan tiba pada 24 DEC telah selamat sampi pada tarikh yg dijadualkan, cuma dari segi masa ada sedikit kelewatan dari pihak mas kargo heehehehee. Firstly jutaan terima kasih kepada semua pembeli En Rahim, En Norizan, Pokcik Gemenceh,Brother Langat,Sham Melaka, En Mat Nor Kalahari dan sesapa saje yg kami terlupa yg terlibat secara langsung or tak langsung I LUV U ALLLL
Allhamdullilah nampak nya shipment kali ni semua pembeli berpuas hati dgn spac-spac kambing yg telah kami select sendiri dari ostolia. Kepada yg oder last minutes maaf kan kitorg leer coz try gak adjust but crate yg dua-dua tu udah over load. InsyAllah utk next shipment FEB 2009 kitorg akan select kan lagi by oder, apa lagi call ler for oder heehehehee lawak jer..
Cerita ckit pasal shipment ari tu, semua kambing yg sampai ditemani tuannya sendiri Laurrie and Rosmery, happy jer tgok diorg coz kambing2 yg sampi pun dlm keadaan yg memuaskan. Semua kambing tersebut kami loadkan ke dalam 3 buah lori dan terus kami hidangkan dgn rumput di atas lori jugak bagi memastikan keadaan kambing supaya stabil, maklumlah nak travel lagi lps tu.
Sebuah lori special kite hantar ke Kota Baharu di kandang DNR Agro-Biz kepunyaan En Rahim di Lot 1530 Kg Teluk Kemunting Bachok. Oleh demikian utk org pantai timur jemput datang melawat ke kandang tersebut sebagai transit kite disana disana.....
Manakala 2 lori lagi kite hantar ke Seremban dan jugak Melaka. Allhamdullilah slps dua ari loading kami cuba dapat kan feedback dari semua rakan ternak, semua kambing masih berada dalam keadaan stabil dan kami doa kan semoga semua kambing tersebut cepat-cepat lah bunting dan beranak banyak-banyak.
Selebih nya kami simpan dikandang kami DUSUNAGRO di Pagoh dan jugak PBRAMUNIA batu pahat. Yg comel molek semua abis di pilih, customer always right nak wat mcm ner heheheee. Yang tinggal di kandang pagoh utk tatapan seekor big buck snake golden babarian 2 thn mmg tak jual utk buat breeding, klu ada yg minat kena hargenya kwn jual jugak hahahaaa. sekor young buck 6-7 bln grandsoon snake utk pandang2 dan 1 Fullblood does dan juga 7 ekor f5/f6 utk breeding sendiri dan tatapan rakan-rakan ternak yg datang melawat. Manakala di kandang batu pahat kami utk tatapan sekor young buck red kalahari, sekor grandsoon fair fax and snake, sekor Fullblood dan f5/f6 does. Jemput sekalian rakan ternak melawat kandang kami yg tak seberapa. Selebihnya Allhamdullilah telah terjual dan jutaan terima kasih sekali lagi dari kami DUSUNAGRO & PBRAMUNIA kepada semua pembeli.
Untuk makluman, semua gambar-gambar tersebut adalah ehsan daripada En Rahim Kota Baharu, Klu x ada beliau tak sempat ler kitorg nak pegang hand phone amik gambor.
Thankssss Bro

Read more...

Salah Paham Tentang Daging Kambing- Bernama com

>> Ahad, 14 Disember 2008




14 Ogos, 2007 10:07 AM
Oleh Soraya Jamal
KUALA LUMPUR, 14 Ogos (Bernama)
-- Bagi mereka yang bijak dan teliti menilai makanan, tentu memeranjatkan apabila ada di antara mereka mempunyai tanggapan yang salah apabila bercakap tentang daging kambing yang selalu disebut "mutton" di dalam bahasa Inggeris.Bertentangan dengan apa yang difahami selama ini, "mutton" sebenarnya bukanlah daging kambing sebaliknya adalah daging kambing biri-biri yang sudah tua.Di negara-negara Barat, daging kambing sering disebut sebagai "Chevon". Manakala daging kambing muda, disebut sebagai "cabrito" atau "capretto".Masih ramai yang tidak menyedari bahawa 63 peratus daripada daging merah yang dimakan setiap hari di seluruh dunia adalah daging kambing dengan Australia sebagai pembekal terbesar daging kambing yang berkualiti.Di Malaysia, permintaan terhadap daging kambing tidak begitu tinggi. Ini disebabkan oleh dua faktor.Pertama, pengguna tidak tahu di mana hendak membeli daging kambing. Kebanyakan pasar raya hanya menjual daging biri-biri tua dan daging biri-biri.Faktor kedua pula, salah tanggapan bahawa daging kambing mempunyai kandungan lemak tepu dan kolesterol yang tinggi, oleh itu tidak sihat untuk jantung manusia.SALAH TANGGAPANSalah tanggapan ini menyebabkan orang Malaysia mengelak makan daging kambing, yang khasiatnya bertentangan dengan daging biri-biri tua.Persatuan Jantung Amerika menyarankan daging kambing untuk mereka yang mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat.Menurut Pengarah Urusan Majestic Boer Farm Sdn Bhd, Yeow Joo Kwang, salah tanggapan yang biasa terhadap daging kambing ialah daging tersebut dianggap sebagai 'mutton', yang mengandungi kandungan lemak tepu dan kolesterol yang tinggi, berbau hamis dan hanya sesuai dimasak dengan kari.Tidak seperti daging biri-biri atau biri-biri tua, daging kambing mempunyai kandungan lemak tepu yang jauh lebih rendah dan hidangannya juga boleh dipelbagaikan berbanding daging lembu dan daging biri-biri.Struktur molekul daging kambing adalah berbeza dan hasilnya daging kambing lebih mudah dihadam. Amat sesuai untuk mereka yang mementingkan kesihatan.Jika dibandingkan, daging kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit.Kesemua asid amino yang diperlukan ada di dalam daging kambing tanpa sebarang hormon, bahan kimia dan pencemaran bakteria.RASA LEBIH BAIKSecara keseluruhannya tidak ada daging kambing yang dapat menandingi kambing Boer dari Afrika Selatan dari segi rasa dan kelazatannya. Inilah sebabnya daging tersebut mendapat permintaan yang tinggi di negara-negara seperti Australia dan Amerika Syarikat.Kambing Boer juga memiliki tulang yang lebih tebal berbanding kambing jenis lain. Disebabkan ototnya yang sekali ganda lebih banyak, kambing Boer memiliki daging yang lebih banyak berbanding kumpulan kambing yang lain.Daging kambing yang baik kualitinya dapat dihasilkan berdasarkan kepada pelbagai faktor. Bermula dengan kualiti penternakannya.Usia untuk disembelih adalah faktor utama yang menjamin keseluruhan rasa serta nilai nutrisi daging tersebut. Daging kambing dari Lembah Boer disembelih apabila mencapai usia 8-12 bulan.Pada usia ini, dagingnya mengandungi nutrisi yang tinggi, lebih rendah lemak tepu dan kolesterolnya. Dagingnya juga lebih lembut dan basah.Faktor lain pula ialah kandungan lemak. Apabila kandungan lemaknya rendah, daging tersebut tidak berbau kuat seperti yang sering terdapat pada daging kambing atau biri-biri yang lain.Makanan kambing dari Lembah Boer adalah 100 peratus organik -- iaitu rumput Napier yang tumbuh di ladang seluas 20 ekar milik syarikat ini di Tapah.Makanan tambahannya adalah daripada serat yang dihasilkan daripada isi buah kelapa sawit, kulit kacang soya dan jagung.Ia bertujuan memastikan haiwan ternakan tersebut mendapat sumber serat dan protein yang tinggi.Selain daripada itu, kambing-kambing ini juga memerlukan air galian yang tinggi kualitinya. Sumber ini diperoleh daripada sumber air galian semula jadi daripada air terjun Lata kinjang berdekatan Tapah.BOLEH DIPELBAGAIKANKebanyakan orang mendapati daging kambing memiliki bau yang sangat kuat. Apabila dimasak dengan kari, rempah yang digunakan dapat melindungi bau tersebut.Lebih ramai orang Melayu dan India yang makan daging kambing berbanding kaum Cina. Masyarakat Cina kurang mahir memasak menggunakan kari, tetapi dengan adanya daging kambing Boer, bau yang sinonim itu dapat diatasi.Daging kambing ini dapat menghasilkan hidangan kari India yang sangat lazat dan apabila dibakar, mengeluarkan aroma dan rasa yang sungguh enak.Yeow berkata apabila rakyat Malaysia memahami bahawa daging kambing memberikan alternatif yang lebih sihat berbanding daging lain yang selalu dimakan, permintaan ke atasnya akan meningkat.Dibandingkan dengan daging lembu dan daging babi, daging kambing lebih popular di pasar kerana ia tidak melibatkan batasan agama. Sesiapa sahaja boleh menikmatinya, kata beliau.Memandangkan masyarakat Malaysia yang gemarkan makanan yang sihat, inilah masanya restoran-restoran menyediakan resipi-resipi baru dan mempromosikan daging kambing, khususnya daging kambing boer.Dalam masakan, daging kambing boleh dipelbagaikan dengan cara masakan yang berbeza.-- BERNAMA

Read more...

Next Shipment

>> Khamis, 11 Disember 2008

Sekali lagi Dusun Agro dengan kerjasama PB Ramunia - http://pbramunia.blogspot.com/berganding bahu bercadang membawa masuk Boer dan juga Kalahari/red boer dari Queensland Australia. Shipment pada kali ini di jadualkan tiba pada akhir bulan Januari 2009 atau pun selewat-lewatnya pada minggu pertama Febuary 2009 Diantara bloodline Kalahari/red boer terbaik di Australia adalah KURRAJONG STUD ianya terletak di Queensland Australia. So sesiapa yang berminat dengan Kambing Kalahari dan Boer bolehlah membuat tempahan dari sekarang - Harga boleh di rundingkan.

Read more...

Penternakan Kambing Boer Berpotensi Besar

>> Rabu, 10 Disember 2008

Penternakan Kambing Boer Berpotensi Besar
Industri penternakan kambing dijangka berkembang pesat di Malaysia dengan pertumbuhan pada kadar 6.7% setahun untuk tempoh dari 2006 hingga 2010. Minat pengusaha menternak kambing juga semakin berkembang berikutan dasar kerajaan yang menggalakkan pertumbuhan ternakan kambing ini.
Polisi Pengeluaran Kambing Kebangsaan mensasarkan pengeluaran 4.96 juta ekor dengan 1.99 juta untuk penternakan kambing menjelang 2015.
Tiga jenis kambing yang pada masa ini diternak di Malaysia ialah dari jenis baka daging, tenusu dan bulu. Kini, kambing boer semakin menjadi pillihan penternak kerana mutu dagingnya yang tinggi dan mudah untuk diternak. Kambing boer mula berada di negara ini selepas dibawa oleh Mardi pada tahun 2001 dari Afrika Selatan. Kini, banyak kambing boer yang dibawa ke negara ini diimport dari Australia.
Ciri ciri kambing boer:
Subur dan mudah membiak sepanjang tahun
Mempunyai lebih banyak daging kerana tulangnya lebih nipis berbanding kambing lain
Daging lebih bermutu, tinggi khasiat, rendah kalori, kolesterol dan kaya dengan protein
Kambing boer paling bagus dari segi daging berbanding baka jamnapari anglo nubian, alphine dan beratus ratus baka yang lain
Tahan lasak kepada pelbagai jenis penyakit dan boleh menyesuaikan diri dari sebarang bentuk persekitaran dan cuaca
Daging kambing boer bukan sahaja lebih enak dan bermutu, malah dicadangkan oleh American Heart of Association untuk mereka yang menghadapi masalah berkaitan jantung. Pada masa ini, pengeluaran kambing di negara ini adalah pada kadar 8% dan masih mempunyai ruang dan potensi yang besar untuk berkembang

Read more...

Package Kambing Boer

Dusun Agro dengan kerjasama PB Ramunia (http://pbramunia.blogspot.com/) menawarkan harga Package Kambing Boer

Package Mini 5 (RM5,000)
-1 ekor Pejantan UnRegistered Fullblood
-4 ekor Induk Betina F3/F4 (Brown Head)

Package Budget 10 (RM9,800)
-1 ekor Pejantan Registered Fullblood
-9 ekor Induk Betina F3/F4 (Brown Head)

Package Economy 20 (RM18,000)
-1 ekor Pejantan Registered Fullblood
-19 ekor Induk Betina F3/F4 (Brown Head)

Package Bergaya 11 (RM 20,200)1- ekor FB Buck Reg.10 - ekor Reg FB Does

* Untuk makluman kambing boer kami di import melalui under Breeding protocol bukanya under slauther protocol.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan ker perbualaan ker apa-apa jer lah omong kosong tentang kambing booooooer boleh berhubung terus ditalian berbayor celcom saya sekitar KELANG VALLEY dan jugak MUAR...........SUKOR MUSA 013-3883635 - Manakala sekitar selatan boleh hubungi ditalian digi bersama mu AZIZAN 016-7406141

Read more...

Salam Pengenalan.......

>> Selasa, 2 Disember 2008

Assalamulaikum..?

Salam sejahtera buat rakan-rakan ternak yang sesama haluan. Serba ckit tentang diri saya, rupa paras spt di atas blogger lah, sekitar 30 an, berasal di daerah bandar maharani muar kawasan perkampungan lenga pagoh dan menetap di sungai buloh selangor. cukup leeerrr.......
Jutaan terima kasih juga kepada rakan-rakan semua yang telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar dalam ternakan kambing boer khususnya boerbest group dan jugak jutawantani network serta kandang agrotrus di ijok, I LOVE U ALL muuuuaahhhhhh.....yang sanggup melayan keranah aku selama ini. Semoga kite sesama maju jaya dan diberkatiNYA amin.
Secara ringkas, setelah sekian berkecimpung dan mengidam akhirnya sampi jugak aku ke tempat asal nya boer di australia. Bersama partner Azizan Omar di sini hampir 2 minggu lebih untuk selection kambing-kambing yang dijangakakan sampai sebelum christmas untuk kami muat kan di kandang pagoh dan juga batu pahat, selain untuk breeding sendiri jugak untuk tatapan rakan-rakan ternak lain.

Buat pengetahuan juga, hasil tinjuan Azizan - http://pbramunia.blogspot.com/ dan jugak bapaknya sedara Kavin Hobbs selama hampir 3 bulan di australia telah merapat kan hubungan niaga kami dengan banyak farmer yang besar dan jugak kecil sedia bekerjasama dengan kami untuk masa-masa akan datang. Secara keseluruhannya mereka disini adalah terlalu sporting dan senang untuk dibawa berbincang kalau kena cara nya.
Hasil nya kami ingin berkongsi bersama dengan penternak tempatan bagi tujuan untuk mendapatkan kualiti kambing boer yang terbaik dengan harga yang mampu milik oleh semua penternak.

Oleh itu untuk permulaan shipment kami sebelum christmas ni beberapa ekor buck daripada bloodline snake telah kami bawa masuk untuk tujuan breeding di kandang sendiri. Antaranya adalah sekor Big Buck anak snake from cheverdor, Golden Babarian (ET Breeding) berumur 2 tahun untuk kegunaan kandang sendiri jerrrr lah, dan 5 ekor young buck grandson snake dan juga fairfax berumur sekitar 4-6 bln untuk dijual beli kepada sesapa yang berminat.

Maklumlah pada kebiasaannya untuk mendapatkan baka-baka yang baik di Australia farmer di sini menggunakan teknologi ET breeding, manakala kite sebagai farmer di Malaysia pula belum ada kepakaran sejauh itu lagi selaku penternak kambing, jadi terpaksa lah kite buat naturaaly bred, dan pemilihan buck yang betol adalah satu percubaan dan usaha yang akan menentukan generasi anak-anak kambing kita yang akan datang dan seterusnya kite berserah kepada NYA yang ESA. Maklumlah bidang livestock ni banyak dugaannya.


Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan ker perbualaan ker apa-apa jer lah omong kosong tentang kambing booooooer boleh berhubung terus ditalian berbayor celcom saya sekitar KELANG VALLEY dan jugak MUAR...........
SUKOR MUSA 013-3883635
Manakala sekitar selatan boleh dihubungi ditalian partner BATU PAHAT
ditalian digi bersama mu
AZIZAN OMAR 016-7406141

Cukup sekadar permulaan heehehheeheheee wassalam......

Antara champion Snake Bloodline(tak jual tu bro...!) yg kuning tu pon champion gak, bab lain lah heehehe... Bersama laurrie cheverdor and Azizan my partner.



Kevin Hobbs selaku kunci utama kejayaan kami di Australia sedang mengayat Helen from yarabbi, kawan tumpang dengar jer...



Antara bloodline snake sekitar umor 2 tahun dan sekor paling depan tu kawan punya untuk breeding sendiri.. kalau nak tumpang boleh gak, call jer.....


Big buck Red Kalahari pon ada jugak, tapi x bawak ler coz tarak cukup ongkosny.

Nie pulak grandson snake registed 4-6 bulan, insyALLAH termasuk jugak dalam shipment december ini.

Read more...

Rasing Goats

>> Ahad, 30 November 2008

Goats...
The goat is one of the smallest domesticated ruminants which has served mankind earlier and longer than cattle and sheep. It is managed for the production of milk, meat and wool, particularly in arid, semitropical or mountainous countries. In temperate zones, goats are kept often rather as supplementary animals by small holders, while commercially cows or buffaloes are kept for milk, cheese and meat, and sheep for wool and meat production. Nonetheless, there are more than 460 million goats worldwide presently producing more than 4.5 million tons of milk and 1.2 million tons of meat besides mohair, cashmere, leather and dung; and more people consume milk and milk products from goats worldwide than from any other animal. Cheese production from goat milk, even in France, Greece, Norway and Italy, is of economic importance. Goat herds, on the other hand low producing though, are an expression of capital assets and wealth in Africa and Asia where they are found in large numbers. In the United States, there are between 2 and 4 million head; with Texas leading in Angora, meat and bush goats; and California leading in dairy goats.
Goats can survive on bushes, trees, desert scrub and aromatic herbs when sheep and cattle would starve to death. Goat herders often have neglected a rational numerical balance between goat numbers and sparse vegetation. Over-grazing has destroyed many tree and woodland areas which was blamed then on goats rather than man, and this has caused widespread ecological and political concerns, erosion, desertification and even ban on freely grazing goats in some areas. On the other hand, goats are valued by cattle and sheepmen in the fight against brush encroachment on millions of acres of open rangeland.
Swiss goat breeds are the world's leaders in milk production. Indian and Nubian derived goat breeds are dual-purpose meat and milk producers. Spanish and South African goats are best known for meat producing ability. The Turkish Angora, Asian Cashmere and the Russian Don goats are kept for mohair and cashmere wool production. In addition, there are Pygmy goats from Western Africa of increasing interest as laboratory and pet animals.
Goat milk casein and goat milk fat are more easily digested than from cow milk. Goat milk is valued for the elderly, sick, babies, children with cow milk allergies, patients with ulcers, and even preferred for raising orphan foals or puppies. Fat globules in goat milk are smaller than in cow milk and remain dispersed longer. Goat milk is higher in vitamin A, niacin, choline and inositol than cow milk, but it is lower in vitamin B6, B12, C and carotenoids. The shorter chain fatty acids (C6, C8, C10, C12) are characteristically higher in goat milk than in cow milk. Otherwise milk gross composition from goats or cows is similar except for differences due to breeds, climate, stage of lactation and feeds.
Breeds of goats vary from as little as 20 lb mature female bodyweight and 18 inches female withers for dwarf goats for meat production up to 250 lb and 42 inches withers height for Indian Jamnapari, Swiss Saanen, Alpine and AngloNubian for milk production. Some Jamnapari males may be as tall as 50 inches at withers. Angora goats weigh between 70 to 110 lb for mature females and are approximately 25 inches tall. Birthweights of female singles are between 3 and 9 lb; twins being often a pound lighter and males 1/2 lb heavier. Twinning is normal in goats with a high percentage of triplets thus giving several breeds an average annual litter size above 2 per doe and more than 200 reproduction rate. Females are called doe, young are kids, males are bucks; one speaks of buck and doe kids, and doelings, and of wethers or castrates.
Differentiation Morphologically, goats may have horns of the scimitar or corkscrew types, but many are dehorned in early age with a heated iron, caustic or later on with a rubber band or surgical saw. Goats may also be hornless genetically. They can be short haired, long haired, have curled hair, are silky or coarse wooled. They may have wattles on the neck and beards. Some breeds, particularly the European, have straight noses, others have convex noses, e.g., the Jamnapari and Nubian breeds or slightly dished noses (Swiss). Swiss and other European breeds have erect ears, while pendulous, drooping, large ears characterize Indian and Nubian goats. The American LaMancha breed has no external ear. A ''gopher'' ear rudiment in LaMancha is less than 1 inch long with little or no cartilage; an ''elf'' ear is less than 2 inches long, but bucks can be registered only with gopher ears. The responsible gene for rudimentary ears is dominant, thus sires with gopher ears will always have gopher or elf-eared offspring, no matter what the genotype of the dam is to which he was mated.
Goats come in almost any color, solid black, white, red, brown, spotted, two and three colored, blended shades, distinct facial stripes, black and white saddles, depending on breeds.
Teeth in goats are a good guide to age. Six lower incisors are found at birth and a set of 20 ''milk teeth'' are complete at 4 weeks of age consisting of the eight incisors in the front of the lower jaw, and 12 molars, three on each side in each jaw. Instead of incisors in the upper jaw there is a hard dental pad against which the lower incisors bite and cut. Some goats have an undesirable inherited recessive condition of ''parrot'' (overshot upper jaw) or ''carp'' mouth (undershot upper jaw) which does not interfere with barn feeding conditions but handicaps the goat severely in pasturing and browsing, because the lower incisor teeth cannot cut correctly against the upper dental pad. With progressing age, the permanent teeth wear down from the rectangular crossectional shape and cores to the round stem which is a further distinguishing mark of age. Furthermore, there are pregnancy rings marking horns and telling age.
The digestive tract of the goat after nursing has the typical four stomach compartments of ruminants consisting of the rumen (paunch) (4-6 gallon), the reticulum (honeycomb) (1-2 liters), the omasum (maniply) (1 liter), and the abomasum (true stomach) (3.5 liters). The intestinal canal is about 100 feet long (11 liters), or 25 times the length of a goat. The total blood volume of the goat approximates 1/12-1/13 of bodyweight; it takes about 14 seconds for goat blood to complete one circulation.
Among diseases, goats are not too different from cattle and sheep in the same regions. Goats tend to have more internal parasites than dairy cows, especially in confined management. They tend to have less tuberculosis, milk fever, post partum ketosis and brucellosis than dairy cows and their milk tends to be of lower bacteria counts than cow milk. They have more prepartum pregnancy toxemia than dairy cows, and are known to have laminitis, infectious arthritis, Johne's disease, listeriosis, pneumonia, coccidiosis, scours, scabies, pediculosis, liver fluke disease and mastitis

Read more...

Footer

Penafian : Segala maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini adalah berdasarkan kepada pengumpulan maklumat dan pandangan kami. Oleh itu , pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa juga kehilangan ataupun kesan sampingan yang berlaku terhadap mana-mana individu ataupun organisasi lain kesan ke atas penggunaan maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini. Terima Kasih
Salam Hormat dari Dusun Agro


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP