SELAMAT DATANG KE DUSUN AGRO

CHAMPION BLOODLINE PART 5

>> Khamis, 24 Disember 2009

CHAMPIOM BLOODLINE MUGAMBI BOER GOAT STUD

Ladang ini di miliki oleh PAUL & JAN ORMSBY ladang beliau terletak di Central Western NSW. Antara bloodline yang ada ia lah Big bucks Sir Lancelot,
Farmworld Nelson,MUGAMBI PEPER DELIGHT, MUGAMBIPAPER ANGELBIG BUCK STONE COLD.





BIG BUCK STONE COLD

YOUNG 12 month FB BUCK

FB BUCK

FB DOES


FB DOES


Read more...

CHAMPION BLOODLINE PART4

FARMWORLD CHAMPION BLOODLINE

STUD-STUD Farmwold Does dan Buck dari ladang ini di miliki oleh Graham and Helen Reimerse. Ladang beliau terletak di Maryvale, Queensland.


FARM WORLD FB DOES

FARM WORLD FB DOES


FARM WORLD FB BIG BUCK

Read more...

CHAMPION BLOODLINE PART 3

KARBO BOER GOAT STUD BLOODLINE

Stud does dan buck dari ladang ini adalah di miliki oleh Pat Edison yg mana ladang beliau terletak di South Australia




BIG BUCK KARBO


KARBO FB DOES


KARBO FB DOES



KARBO 12 month FB BUCK




KARBO 12 month FB BUCK





Read more...

CHAMPION BLOODLINE PART 2

>> Rabu, 23 Disember 2009

JIM BOER CHAMPION BLOODLINE
Stud buck dan does dari ladang ini adalah di miliki oleh Jim & Mayall di Gilgadra NSW Australia
JIM BOER FB BUCK "Bent Horn" Highveld



JIM BOER FB DOES

JIM BOER FB DOES






JIM BOER FB BUCK Diamond" Highveld








Read more...

CHAMPION BLOODLINE PART 1



CHEVREDOR BAKA-BAKA CHAMPION BLOODLINE
Stud Stud buck and Does dari Ladang ini adalah di miliki oleh Laurie and Roisemary Bere-Streeter. Ladang ini terletak di Miles QLD. Australia





FB DOES

FB DOES




SNAKE





BORING TUL LAAA





FB DOE




BULLION (siapa punya daa)




SNAKE



FAIRFAX

Read more...

Dorper Dan White Dorper

>> Rabu, 9 Disember 2009

Kini tidak sukar lagi bagi peminat-peminat Dorper dan White Dorper kami di DUSUN AGRO selain dari baka-baka Kamabing terbaik yang di import dari Australia kami juga bersedia membawa baka-baka Dorper dan White Dorper yang kini telah di kembang biak di Australia.
Dorper dan white Dorper di biak adalah untuk tujuan pedagingan. Kadar pembesaran yang yang cepat. Anak Dorper dan White Dorper boleh mencapai keberatan 35-40kg dalam masa umur 4-5 bulan. Daya tahan yg baik dalam berbagai-bagai jenis cuca, sama ada panas dan lembab.
Baka Dorper berasal dari Afrika Selatan telah dibangunkan dalam tahun 1900 hasil gabungan baka biri-biri Persian ewe dan Dorset Horn Ram


Read more...

Dorper Breed Standard

>> Jumaat, 20 November 2009






The Dorper Breed Standard Of Excellence

The purpose of the breed standard is to indicate the animal’s. Degree of excellence by description and score by points. These are the adjudged according to visual appearance and performance, to aid stud-breeding selection, and to assist new breeders. These values are recorded to give a true reflection of the positive or negative traits of the sheep, and are used for comparative analysis within a flock. Approved inspectors class the sheep and enter the classing detail on the registration record of the inspected animals. At the time of inspection the animals will be tagged and the number forwarded to the society. The inspection is quality assessment on a voluntary basis. The breed standard is adapted from South African Standard of Excellence.
The following comprises the Breed Standard
1. Conformation: represented by the symbol B.
(a) Head:
Strong and long, with large eyes, widely spaced and protectively placed. Strong nose, strong well shaped mouth with well-fitted deep jaws. The forehead must not be dished. The size of the ears must be in relation to the head. A developed horn base or small horns is the ideal, heavy horns are undesirable but permissible. The head must be covered with short, dullish black hair in the Dorper and dull, white hair in the White Dorper. The head must be dry i.e. without indications of fat localization.




(b) Fore-quarter and Neck:
The neck should be of medium length, well-fleshed and broad and well-coupled to the forequarters. Shoulders firm, broad and strong. Chest deep and wide and may slant slightly upwards. A prominent protruding brisket is undesirable. Forelegs strong, straight and well-placed with strong pasterns. Hoofs not too widely split.

(c) Barrel:
The ideal is a long, deep wide body, ribs well sprung, loin broad and full. The sheep must have a long straight back and not have "devil's grip". A slight dip behind the shoulders is permissible.


(d) Hind-quarter:
A long and wide rump is the ideal. The inner and outer twist to be well fleshed and deep in adult animals The hind legs must be strong and well-placed, with sturdy feet and strong pasterns. Faulty pasterns must be discriminated against according to degree. The hocks must be strong without a tendency to turn in or out. Sickle or perpendicular hocks are undesirable.

(e) Udder and Sex Organs:
A well-developed udder and sex organs are essential in the ewe. The scrotum of the ram should not be too long and the testicles should be of equal size and not too small.

(f) General Appearance:
The sheep should be symmetrical and well-proportioned. A calm temperament with a vigorous appearance is the ideal.

2. Size or Growth Rate:
represented by the symbol G.
A sheep with a good weight for its age is the ideal Discrimination against extremely small or extremely big animals must be exercised.

3. Distribution of Fat: represented by the symbol D.
Too much localisation of fat on any part of the body is undesirable. An even distribution of a thin layer of fat over the carcass and between the muscle-fibres is the ideal. The sheep must be firm and muscular when handled.

4. Colour Pattern: represented by the symbol P.
Dorpers: A white sheep with black confined to the head and neck is the ideal. Black spots, to a limited extent on the body and legs are permissible, but an entirely white sheep or a sheep predominantly black is undesirable. Brown hair around the eyes, white teats, white under the tail and white hoofs are undesirable.
White Dorpers: A white sheep, fully pigmented around the eyes, under the tai I, on the udder and the teats is the ideal. A limited number of other coloured spots is permissible on the ears and underline.

5. Cover or Fleece: represented by the symbol H.
The ideal is a short, loose, light covering of hair and wool with wool predominating on fore quarter and with a natural clean kemp underline. Too much wool or hair is undesirable and exclusively wool or hair is a fault. Manes are a disqualification.

6. Type: represented by the symbol T.
Type is judged according to the degree to which the sheep conforms to the general requirements of the breed. Emphasis is placed on Conformation, Size and Fat distribution when determining type, while Colour and Covering are of secondary importance.

Read more...

Bebiri Dorper

Baka Dorper

Baka Dorper berasal dari Afrika Selatan telah dibangunkan dalam tahun 1900 hasil gabungan baka biri-biri Persian betina dan Dorset Horn Jantan.



Persian ewe


Dorset Horn Ram
Dari pergabungan tersebut maka lahirlah Dorper (bekepala hitam dan bebadan putih) dan juga White dorpers yg keseluluhanya putih.



Ketika ini Dorper adalah baka biri-biri pedaging terulung di dunia. Di Afrika Selatan terdapat lebih lima juta ekor baka Dorper.Baka ini dipilih kerana dijangka berupaya menyesuaikan diri dengan iklim tempatan, kadar kenaikan berat badan tinggi, kadar kembar tinggi, pengeluaran susu yang banyak serta karkas berkualiti (nisbah daging kepada tulang yang tinggi). Baka ini mudah dipelihara dan tidak memerlukan tenaga pekerja yang ramai. Ia dapat menggunakan makanan (pastura dan dedak secara optimum) dengan kadar kematian rendah dan imun terhadap penyakit dengan kadar kesuburan tinggi dan banyak anak dapat dipasarkan. Baka yang menarik dan popular dari jenis pedaging dengan kesuburan yang tinggi dan berupaya untuk musim pembiakan yang panjang sepanjang tahun. Baka ini sangat subur dengan kadar bunting yang tinggi dan pejantan boleh dikahwinkan dengan lebih 30 induk betina dalam masa 40 hingga 60 hari. Kadar kelahiran boleh dijadualkan setiap lapan bulan (tiga kelahiran dalam masa dua tahun) dengan kadar kembar yang tinggi. Dengan pengurusan yang baik kadar kelahiran lebih 150 peratus dapat dihasilkan. Induk betina mempunyai ciri keibuan yang baik dan dengan penghasilan susu yang tinggi dapat memelihara anak dengan baik sehingga cerai susu dengan peratus cerai susu yang tinggi. Kadar kenaikan badan yang tinggi. Dengan pemakanan yang baik anak baka tulen Dorper boleh mencapai berat badan 30 hingga 35 kilogram (kg) dalam masa tiga hingga empat bulan. Mempunyai kualiti karkas yang baik dengan pertumbuhan lemak dalam daging yang serata menjadikan karkas mencapai Gred Super di pasaran.
Walaupun baka Dorper pada asalnya dibangunkan untuk dipelihara di kawasan panas dan kering di Afrika Selatan namun ia didapati sesuai dipelihara di pelbagai iklim dengan pemakanan yang pelbagai di dalam beberapa sistem pemeliharaan sama ada sistem intensif, semi-intensif atau bebas baik dalam kawasan padang pasir, tropika atau lembap.

Read more...

Selection Baka Kambing Dari Australia

>> Khamis, 19 November 2009

Sebahagian dari Video Clip sekitar lawatan dan selection baka-baka Kambing Di Australia




Salam..?

Bagi tidak menghampakan peminat-peminat baka kambing dari Australia sekali lagi Dusun Agro telah membuat selection utk next shipment yg. dijangka landed end of Dec. selewat-lewatnya. Untuk pengetahuan anda Dusun Agro telah berada di sana selama 10 hari bagi meninjau stock yg available, seperti boer, dairy goat, Kalahari dan bebiri dorpers Kepada peminat Baka-baka kambing dan Dorpers boleh membuat tempahan dari sekarang kerana stock yg ada agak terhad.Bagaimana pun kami berharap semua pembeli memahami dengan harga yg kami tawarkan masih lagi berada pada paras yg waras dengan keadaan currency Australia yg agak tinggi. Tak boleh nak adjust semuanya di luar kawalan sesiapa cuma kami masih lagi sedia berkongsi minat dan pengalaman kami di sana, oleh yang demikian kami tetap akan landed kan utk next...next...next shipment.
Harga bagi setiap kambing adalah berdasarkan gred yang telah ditentukan dan ianya mengikut standard harga pasaran semasa.

Manakala utk mereka yg membeli/menempah slaughter goet farel/boer yg di jangka landed sebelum Hari Raya Korban di ucapakan ribuan terima Kasih kerana sudi membeli dgn kami.

Kami juga dalam usaha membawa rusa2 australia utk next shipment bagi tujuan breeding sendiri, kepada yg berminat utk join shipment kami alu-alukan. Boer tetap menjadi pilihan kami begitu juga dairy goat dan dorper.


Read more...

Utusan Online - Projek beberi Dorper Dari Australia

>> Ahad, 15 November 2009


By - UTUSAN/Mahathir Ali

PEKAN 23 Julai - Sebanyak 649 ekor kambing biri-biri baka Dorper tiba di tapak Projek Agropolitan Pekan di Runcang, dekat sini pagi ini setelah mengharungi perjalanan lebih 21 jam dari Melbourne, Australia.
Pengurus Bahagian Pembangunan Sosial dan Agropolitan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), Mohd. Yusof Hidrus berkata, ternakan tersebut yang terdiri daripada 621 kambing jantan dan 28 ekor betina diterbangkan dari Australia menggunakan MasKargo.
Beliau berkata, kesemua biri-biri itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang pada pukul 7 petang semalam sebelum dibawa ke sini pada pukul 12 tengah malam tadi dan tiba pukul 8 pagi ini.
"Kambing-kambing itu ditempatkan di enam kandang dengan setiap kandang mampu menempatkan lebih 100 ekor. Setiap kandang akan diselia oleh tiga peserta," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Beliau berkata, kambing biri-biri itu akan diserahkan kepada 30 peserta Orang Asli pada 11 Ogos ini, manakala penyerahan kepada peserta bukan Orang Asli di Batu 8, Bebar dekat sini akan dilakukan pada September.
Menurutnya, seekor biri-biri Dorper betina berharga RM1,500 manakala biri-biri jantan berharga antara RM4,500 dan RM10,000 seekor.
Projek Agropilitan Pekan dengan kos keseluruhan RM90 juta bakal dimajukan di kawasan seluas hampir 2,000 hektar.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual melancarkan projek tersebut pada 4 Ogos ini.
Projek tersebut membabitkan penyertaan 1,450 keluarga termasuk 750 keluarga Orang Asli sekali gus mampu mewujudkan 5,000 peluang pekerjaan selain melonjakkan pendapatan isi rumah miskin tegar daripada RM350 kepada RM1,500 sebulan.

Read more...

Tawaran Harga Baka kambing Dari Australia

>> Sabtu, 17 Oktober 2009

Assalamualaikum Salam Diberi...?
Alhamdulillah atas permintaan yang menggalakkan dan kesihatan yg diberikan kan oleh Allah, 'SEKALI LAGI' saya/kami telah berada di aussie dan sedia menawarkan 'Harga Terkezut' bagi baka kambing yang diimport dari australia yang mana sentiasa mendapat tempat di hati peminat2 kambing. Jangan segan2 untuk kepastian harga, order atau apa sahaja walau cuma sms (best kalau halo halo)! Ketepikan nilai matawang aussie yang masih meningkat kami tetap menawarakan harga mampu milik untuk anda yg. budiman. Kami sediakan senarai pendek harga terkini untuk shipment Nov-Dec khususnya bagi kambing breeding (ex-KLIA):
Baka Boer:
1) Pejantan Boer Fullblood Register (>55kg) RM2,500
2) Pejantan Boer Stud Fullblood (>55kg) RM3,500
3) Betina Fullblood Does Registed (>35kg) RM2,100 Ready stock
4) Kalahari Buck Registed (>50kg) RM2,500
5) Kalahari Does Registed (>30kg) 2,200 Unreg (30kg) 1,200 Ready stock
3) Betina Purebreed (>30kg) RM1,200 Ready stock
4) Betina F4/F5 (25~30kg) RM1,050
5) Betina F3/F4 (25~30kg) RM950
6) Betina F1/F2 (25~30kg) RM700
Macam maner pun adat orang melayu mesti tawar menawar tidak kami nafikan, sila tawar menawar jgn segan silu coz kami mmg minat untuk membekal kambing2 baka tersebut.
Baka Tenusu (HARGA DEBOOMM):
Pejantan Saanen, Toggenburg, British Alpine & Anglo Nubian.
Fullblood Register (40-50kg) RM2,600)
Betina Saanen, Toggenburg, British Alpine & Agnlo Nubian.
Fullblood Register (28~35kg) RM2,400
Bagi kambing tenusu betina cross harga bawah RM 1,400
Sembelihan, Jualan Runcit
1) Boer Weather (averaging 35kg) RM480
2) Feral (averaging 35kg) RM460
BULITEN HANGAT..!
Walau bagaimanapun kepada mereka yang ingin menjadi pembekal dan membeli secara pukal kami sedia menawarkan harga yg tidak masuk akal special untuk anda bagi shipment sebelum Hari Raya Korban ataupun shipment ujung tahun. Untuk makluman lanjut sila berhubung melalui email.
Sekian,
IKLAN
- Benih rumput guine per beg 20kg RM500
- Benih rumput staylo per beg 20kg RM550
- Susu gantian khusus bagi anak kambing per beg 20kg RM180
- Honey Weed Goat like viagra for kambing2 per tablet RM5 (min oder 5 tablet)
Pls email us at dusunagro@gmail.com
or Call us : Sukor 013-3883635/Azizan 016 7406141

Read more...

AVAILABLE STOCK & NEXT SHIPMENT & UPDATE...!

>> Jumaat, 28 Ogos 2009

Salam..?
Selamat berpuasa kepada rakan2 semua semoga Ramadhan kali ini amat bermakna buat kite semua. Allhamdullilah my partner brader zizan http://www.pbramunia.blogspot.com/ telah selamat menjalani operation tulang belakang beliau atas sebab kemalangan kecil dan skrg dlm proses utk berjalan spt normal (itu sebab kwn bad mood jer pikirkan partner heheee). Ikut perancangan kami sepatutnya telah booking flight pada 4 sept lps utk kami landed sebelum raya.
Bagaimana pun terpaksa kami akur dgn dugaan yg mendatang dan tunda kan flight ke Australia pada mgggu pertama or kedua oktober. InsyAllah kami akan bawa masuk baka2 seperti biasa BOER dan DAIRY GOAT, yg akan kami bawa dari tempat yg berlainan shipment yg lepas bagi mencari kualiti yg sebaik mungkin. Kepada yg merancang utk mendapatkan baka2 kambing tersebut boleh lah berhubung terus dengan kami.
Selain daripada itu kami juga menawarkan harga kambing shipment yg lepas dan keadaan kambing stable serta ada yg bunting, yg dah beranak pun ada jugak untuk clearance kepada rakan2 semua....
suko 013-3883635 / 013-3993635
zizan 013-7233635


-STUD BIG BUCK SNAKE (son) 24 month RM5500 nett
pic kwn update later. hampir 10 bln landed di kandang, hasil perkongsian hidup beliau banyak menghasilkan anak2 boer yg sangat berkualiti. Hasilnya lihat sendiri di kandang DUSUNAGRO

- 18 F5/F6 average 35kg RM1100
- 3 ekor dorper ewes F3/F4 RM1250
- 1 ram dorper RM1900

- 1 kalahari buck RM2400
- 2 Kalahari does registed RM1950
- 5 Kalahari does unregisted RM1200
- Sepasang Toggenburg FB RM5000
- Sepasang Alphine FB RM5000
- Sekor FB boer does Reg RM1900
- F1/F2 SOLD OUT....


80 ekor farel average 30kg coz yg selebihnya yg hensem2 habis telah dipilih oleh pembeli yg awal, so yg ada ni kami lelong murah-murah RM440 pembelian minimum 1 ekor dan pembelian secara pukal kami lessss lagi huuhuhuhuu... Semua harga kambing di atas boleh dijalankan dengan tawar menawar kalau pandai heheheeee... lawak jerrrr

SELAMAT BERPUASA SEMUA..!

Read more...

BULAN RAMADHAN....

Assalamualaikum...?
Kepada semua rakan2 ternak selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia dan selamat menjalani ibadah berpuasa seterusnya selamat berhari raya...
Hampir sebulan lebih rasanya kwn tak sempat nak update blog... busy bukan main sejak kebelakangan nie coz semakin rancak dunia perkambingan nampaknya.
Allhamdullilah bulan lepas dusunagro dapat melibatkan diri dalam expo perladangan peringkat national yg diadakan di MITC Melaka. Sepanjang di sana dapat kami perkenalkan diri kepada penternak2 dan juga rakan lain yg berada di sekitar selatan khususnya, semoga kite dapat bekerjasama suatu masa nanti.

Selain daripada itu kami juga hendak mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembeli yg baru atau yg lama yg sentiasa menyokong pengelibatan kami dalam industri pembekalan kambing baka khususnya dan juga slaughter.
Sedikit update utk shipment lps pada 15 Ogos yg landed pada jam 1900 semua kambing2 untuk tujuan breeding seperti boer, seanan, british alphine, toggenburg dan anglo telah landed dgn selamatnya. Semua kambing2 tersebut masuk dengan breeding protokol yang sepatutnya.

Selain daripada itu, sedikit info di mana brader zizan www.pbramunia.blogspot.com juga akan berangkat ke australia dalam mggu pertama september utk selection shipment yg akan datang. Walapun keadaan tukaran matawang agak tinggi tapi dengan semangat yg kentak kami tetap hendak landed jugak.Kepada rakan2 dan juga agensi yg berminat utk menmuat sebarang tempahan atau bertanya boleh lah mendapatkan keterangan lanjut berkenaan shipment akan datang dengan mendail talian hayat kami
SUKO : 0133883635
IZAN : 0137233635

Read more...

SPECIAL FOR THIS WEEK ????

>> Isnin, 20 Julai 2009

Dusun agro sekali lagi menawaran harga runtuh bagi menghabiskan saki baki stock yg. ada.Tawaran ada lah terhad selagi stock masih ada. So kepada sesiapa yg berminat sila la hubungi saya, SUKO di talian 013 3993635




KALAHARI BUCK Reg. RM 2,500
KALAHARI DOES Unreg. RM 1,450
( Harga boleh nego lagi )

WHITE DORPERS EWES F3/F4 RM 1,400
(Harga boleh nego lagi)

F1/F2 berat 3okg Harga dari RM 700
(Harga boleh nego lagi)








Read more...

STONE COLD BLOODLINE SHIPMENT JULAI 2009 ??

>> Ahad, 21 Jun 2009






Serba sedikit latar belakang tentang Stud Buck Stone Cold untuk
Shipment Julai 2009 :-


Paul dan Jan Ormsby adalah pemilik/operators dari Mugambi Boer Goat Stud, ditubuhkan pada tahun 2000 dan terletak di Australia Forbes, Tengah Barat NSW., Mugambi Telah menikmati kesuksesan dalam consistent menunjukan kejayan mereka di gelangang pertunjukan dengan kejayan senior stud boer buck dan junior stud boer buck mereka.

“Stone Cold” genetics digabungkan dengan baka boer dari Afrika Selatan menggunakan embryos juara dunia Dr Pepper dari genetic merupakan base melaharikan baka dari bloodline stone cold pada hari ini dan akan terus berkembang keserata pelusuk dunia
Sepanjang tahun 2003-2006 “Stone Cold” telah beberapa kali memenagi berapa Ribbon begitu juga dgn anak genarasi kedua dan ketiga.

Read more...

UPDATE...!

>> Selasa, 16 Jun 2009

CLIK HARGA KAMBING DAN BEBIRI DI ATAS






Salam semua...?
Sedikit update picture slaid dari brader izan di Queensland terutama kepada penggemar2 dairy goat spt seanan, toggenburg n british alphine semuanya cute2 daaaaaa di mana stock yg terhad, first come first serve lorrr. Selain daripada itu stock boer f5/f6 juga sangat cantik2 belaka begitu juga stud-stud buck and does yang sememang nya mmg macho dari dulu. So kepada mereka yang ingin membuat sebarang tempahan sila berhubung terus dengan kami.
suko 013-3883635







Special offer hanya untuk Shipment Julai 2009 Anglo Nubian FB Buck with certificate RM 2,000 CIF KLIA.






FB Stud Buck reg. dari bloodline STONE COLD harga yang ditawarkan dari
RM 2,200 hingga RM 3,500

Pls email us at dusunagro@gmail.com
or Call us : Sukor 013-3883635/Azizan 016 7406141

Read more...

Footer

Penafian : Segala maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini adalah berdasarkan kepada pengumpulan maklumat dan pandangan kami. Oleh itu , pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa juga kehilangan ataupun kesan sampingan yang berlaku terhadap mana-mana individu ataupun organisasi lain kesan ke atas penggunaan maklumat yang terdapat di dalam laman blog ini. Terima Kasih
Salam Hormat dari Dusun Agro


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP